اصول طراحی چاپ
16 اردیبهشت 1400مقیاس پذیری تصاویر موجود در طراحی
ممکن است زمانی که به طرح خود بر روی صفحه کامپیوتر نگاه می کنید، بی نقص و عالی به نظر برسد. اما زمانی که آن را برای ابعاد بزرگی مثل بیلبورد، و یا برای مقاصدی چون چاپ پوستر آماده می کنید، نقص های طراحی شما آشکار شود.
مخصوصا در زمان هایی که از تصاویر نقطه بیتی استفاده می کنید، باید رزولوشن بالایی را به کار ببرید، تا از مات شدن تصاویر جلوگیری کرده باشید. البته تصاویر برداری از این مشکل مستثنی هستند، چرا که ذاتا مقیاس پذیر می باشند و خود را با هر ابعاد تصویری وفق می دهند.
همین مساله ممکن است زمانی رخ دهد که طرح خود را برای ابعاد بسیار کوچک تر، مانند طراحی کارت ویزیت آماده می کنید. برای جلوگیری از چنین پیشامد هایی، بایستی به نکاتی چند توجه نمود. از جمله این نکات، بحث بزرگ نمایی در بخش تایپوگرافی طراحی است.
مثلا برای این که مندرجات موجود بر روی کارت ویزیت به راحتی قابل خواندن باشد، بایستی طراح از فونت های نازک و ساده تر استفاده نماید. همچنین از سایزی برای درج متون استفاده کند که کاربر بتواند به راحتی و بدون هیچ زحمتی متون موجود بر روی کارت ویزیت را مطالعه نماید.
حاشیه های مورد نیاز طراحی
در فرآیند چاپ، معمولا هیچ گاه برش کناره های کاغذ دقیق نیست. از این رو، طراح بایستی همیشه این نکته را مد نظر داشته باشد که بخشی از کناره های طرح، در مرحله برش از دست می رود. پس نبایستی اطلاعاتی در این حاشیه ها قرار بگیرد.
این حاشیه ها در نرم افزار های طراحی بلید (Bleed) نامیده می شوند. استاندارد این حاشیه ها، در حدود 5 میلی متر می باشد. برخی از نرم افزار های حرفه ای طراحی، از خطوطی تحت عنوان خطوط راهنما، برای آگاهی طراح از برش های حاشیه استفاده می کنند.
اصول به کار رفته در طراحی چاپ
چنانچه از پرینتر شخصی خود و یا دستگاه چاپ دیجیتال استفاده می نمایید، می توانید به بروشور راهنمای موجود مراجعه کرده و از این طریق مقدار حاشیه ای که در کنار کار لازم است را تعیین، و در طراحی اعمال نمایید.
تناسب موضوع کسب و کار با طراحی
موضوعی که در طراحی خود به کار می برید، باید متناسب با موضوع پروژه باشد. به عنوان مثال در طراحی کاتالوگ برای سازمان میراث فرهنگی، نباید از طرح هایی چون تخریب بافت های سنتی و یا ساخت برج ها و بنا های جدید استفاده نمایید. و همچنین در طراحی کارت ویزیت برای پزشکان، از تصاویرموزه استفاده نمی شود.
در طراحی خود بزرگ نمایی کنید
گاهی نیاز است در طراحی خود، برخی مطالب و نکاتی را که از نظر شما از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، بزرگ (بولد) نمایید. کاربرد بزرگ نمایی هم از این لحاظ مفید است که شما می توانید توجه مخاطب خود را به نکته و یا نکات خاصی معطوف نمایید، و هم تغییر سایز متون می تواند اثر بخشی بیشتری را به محصول طراحی شما ببخشد.
رعایت اصول به کار رفته در این بخش، به خصوص در چاپ تراکت از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در طراحی خود از رنگ های متضاد استفاده نمایید
طبیعت ما انسان ها به گونه ای است که میلی خود به خود به تضاد و چیز های غیر معقول در ما وجود دارد. از همین رو، استفاده از رنگ های متضاد در طراحی، به خلق اثری چشمگیر و روح نواز منجر می گردد. این موضوع به خصوص در چاپ عکس اهمیت ویژه می یابد.
اهمیت ساختار بندی در طراحی
خوشبختانه نرم افزار های حرفه ای گرافیک، ابزار های مناسبی را جهت تراز بندی متن و ایجاد ساختار مناسب ارائه می دهند. این موضوع به جمع و جور شدن متن شما و جلوگیری از ایجاد در هم ریختگی و آشفتگی کمک به سزایی می کند. معمولا طراحان این نکته را در چاپ پوستر و چاپ سربرگ بسیار مد نظر قرار می دهند.
اصول طراحی در فرآیند چاپ
همچنین در طراحی خود، میزان متون و نوشته ها را به حداقل برسانید. معمولا به کار گیری تصاویر متناسب، نسبت به متون، در فهم مخاطبین تاثیر بیشتری دارند. به قول معروف: یک تصویر گویا، بهتر از هزاران کلمه است.
استفاده از نماد های مناسب در طراحی
در طراحی خود، از آیکون ها و نماد های معروفی که در شبکه های اجتماعی جا افتاده اند، بهره بگیرید. این موضوع به متن شما اختصار می بخشد، و ضمن موجز بودن متن، مخاطب نیز دچار سردرگمی نمی شود. از جمله این نماد ها می توان به آیکون های شماره تماس، تلگرام، اینستاگرام و ... اشاره کرد.
رعایت نسبت تصاویر در طراحی
در طراحی خود، به نسبت تصاویر به کار رفته در آن توجه نمایید. طرح شما باید منطق و سلسله مراتب داشته باشد و زمانی که مخاطب به آن نگاه می کند، بایستی به درک درست و مناسبی از آن دست پیدا کند.
اهمیت غلط گیری و اصلاح کلمات در پایان طراحی
با این که این قسمت از کار، جزء بدیهیاتی است که کمتر کسی از آن بی اطلاع است، اما در هر صورت از میزان اهمیت آن کاسته نمی شود. معمولا بزرگ ترین اشتباهاتی که در چاپ پیش می آید، موارد به ظاهر کوچک و کم اهمیتی می باشند، که به نوعی می توان گفت از چشم طراح و سایرین دور مانده اند.
این مساله، از آن جا اهمیت ویژه می یابد که کار چاپ با کار هایی از قبیل طراحی سایت متفاوت است، و شما نمی توانید پس از به اتمام رسیدن پروژه، به عقب برگشته و خطا های خود را اصلاح نمایید. ممکن است در اطلاعات مهم جبران نا پذیری اشتباه رخ داده باشد. مانند اسامی خاص، نام شرکت ها، اطلاعات تماس و ... .
اهمیت بخش طراحی در فرآیند چاپ
علاوه بر غلط های املایی، خطا هایی موسوم به کرنینگ (Kerning) نیز می توانند موجب خرابی در کار شما شوند. کرنینگ به میزان فاصله بین حروف موجود در یک کلمه گفته می شود. همچنین باید علائم نوشتاری نیز با دقت کافی بررسی شوند. مثلا: اندازه خط تیره، فاصله خطوط از هم و همچنین استفاده اصولی از فاصله و نیم فاصله در جای درست خود.
منابع: